top of page

Botoks Uygulamaları

Botoks uygulamaları

Botoks tedavisi daha çok ilerleyen yaş ile birlikte yüzümüze yerleşen kırışıklıkları azaltmak ve yüzdeki yorgun, kızgın, üzgün yüz ifadesini ortadan kaldırmak için en sık tercih edilen kozmetik işlemlerden biridir. Özellikle alın, kaş arası ve göz çevresinde mimik hareketlerinin etkisiyle kırışıklıklar meydana gelir. Botoks uygulamasıyla bu mimik kaslarının  hareketleri geçici olarak azaltılarak kırışıklıklar giderilir ve aynı zamanda yaşlanma sürecini yavaşlatarak kırışıklık oluşmasını da önlemiş oluruz.
 

Botulunim Toksin nedir?

Botulinum toksin clostridium botulinum adlı bir bakteriden edilen bir toksindir ve laboratuar şartlarında üretilir. Kırışıklığa neden olan kasları geçici bir süreliğine gevşeterek etki eder. Eski gücünü kaybeden kaslar deriyi sıkıştıramaz ve kırışıklık görüntüsü giderilmiş olur.

Kullanım amaçları nelerdir?

Yaklaşık 20 yılı aşkın bir süredir, botoks tedavisi farklı amaçlarla kullanılmaktadır.  Yüzde ve boyundaki kırışıklıkların giderilmesi dışında yüz asimetrilerinin  tedavisinde, istemsiz olarak yapılan ve tik haline gelen mimiklerin giderilmesinde, migren ve gerilim tipi ağrıların tedavisinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda diş gıcırdatma problemine yol açan masseter kasının kasılmasını azaltarak yumuşatmak, diş eti gülümsemesi olarak tabir edilen diş etlerinin aşırı belirgin olduğu görünümü azaltmak ve burun ucunu kaldırmak için de botoks tedavisinden faydalanıyoruz. Bunun dışında özellikle el, ayak, koltukaltı ve kasıklardaki aşırı terlemelerin tedavisinde en sık başvurduğumuz tedavi  yöntemlerden biridir.
 

Güvenli bir yöntem midir?

Botoks uygulamaları Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 2002 yılında mimik kırışıklıklarının engellenmesi ve 2004’ten itibaren de kol altı aşırı terleme tedavisinde kullanımı onaylandı. Türkiye’de sadece birbirinden farklı botulinum toksin çeşidi içeren iki ilaç Sağlık Bakanlığı onaylıdır. Bunun dışındaki ürünler Sağlık Bakanlığı onayı taşımaz.    
 

Botoksun kozmetik amaçlı yararı nedir?

Yüz mimiklerimizi yapmamızı sağlayan kaslar yıllar süren kullanım sonrası cilt yüzeyinde kırışıklıklara yol açar. Özellikle çok mimik kullanımı, çevresel ve genetik faktörler kırışıklıkların erken oluşmasına sebep olabilir. Kasların botoks ile  gevşetilmesi ile yaşlanma süreci yavaşlar ve yüzde hızlı kırışıklık oluşumu azaltılabilir. Erken dönemde  botoks uygulamalarına başlanılması ve düzenli botoks uygulamaları sayesinde botoks ile kırışıklık oluşumunu engellenebilir.
 

Botoks ile mimiklerim tamamen kaybolur mu?

Alanında uzman hekim tarafından yapılan doğru botoks uygulamaları ile mimikler kaybolmaz. Uygulamadaki esas amacımız mimiklerin aşırı hareketini azaltmaktır, mimikleri tamamen yok etmek değildir.
 

Ne amaçla botoks uygulanır?

Genellikle alın, göz çevresi (kaz ayakları) ve kaş arası boyun çizgileri, kaşların kaldırılması veya düşürülmesi, burun üzerindeki tavşan çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak köşelerindeki somurtma çizgileri, burun ucunun kaldırılması ve çene bölgesindeki kırışıklıkları azaltmak amacıyla da kullanılmaktadır.
 

Botoks ağrılı bir işlem midir?

Bu durum kişiye göre değişir. Bazı kişiler botoks enjeksiyonları sırasında hafif sızlama hissedebilirler. Tedavi öncesi enjeksiyon uygulanacak bölgelere lokal anestezik kremler kullanmak, bu rahatsızlıkları azaltabilir.
 

Botoks etkisini ne zaman göstermeye başlar?

Botoks enjeksiyonu etkisini uygulamadan 3-4 gün sonra göstermeye başlar, maximum etkisinin ortaya çıkması ise 7-14 günü bulur. Bu sürenin kişiden kişiye ve uygulanan doza göre değişiklik gösterebilir.
 

Botoks etkisi ne kadar sürer?

Botoks etki süresi de kişiden kişiye göre değişir. Yüz uygulamalarında genellikle 3-6 ay arasında kalıcı olduğu söylenebilir. Yüz kaslarını daha fazla kullanan kişiler ve çevresel faktörlere bağlı etkisinin daha kısa sürmesi doğaldır.
 

Botoksun yan etkisi var mı?

Botoksun yan etkileri yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon yapılan noktalarda morarma veya kızarıklık görülebilir. Baş ağrısı ilk uygulama zamanında nadir görülebilen bir yan etkidir. Botoksun bir diğer nadir yan etkisi de üst göz kapağının geçici olarak aşağıya sarkması gibi bir durum ortaya çıkabilir.
 

Kimlere botoks uygulanamaz?

Hamile veya emziren anneler, kas sinir hastalıkları veya kanama problemleri olanlara uygulama yapılmaz. Aynı zamanda tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar bu hastalıklara yönelik tedavi sağlandıktan sonra uygulama yaptırabilirler.
 

Kimlere botoks uygulaması yapılır? Yaş sınırı var mıdır?

Mimiklere bağlı çizgi ve kırışıklıklarından şikâyetçi olan herkes botoks tedavisinden  faydalanabilir. Yüzdeki kırışıklıklar ve çizgiler, tekrarlayan mimik hareketleri ve güneş ışığına maruz kaldığında bulunduğu bölgeye yerleşir, kalıcı hale gelip, derinleşebilir. Bu durumda çizgiler ve kırışıklıklar dolgu enjeksiyonları ile desteklenmelidir.

iStock-1143099939.jpg
iStock-1209039733.jpg
iStock-1133002166.jpg
  • Whatsapp
bottom of page